Invintring

27 aug. Invintring i vår skogsbigård
Det finns många falska “sanningar” inom biodlingen och här ska vi avliva en; Bina på hösten är ilskna – det får man räkna med så då måste man använda rök för att kuva dem. Så här såg det ut när vi öppnade upp en av våra kupor tidigare idag när vi förberedde vinterfodringen, inte ett bi som flyger upp och kakfasta bina. Vi använder vattenflaskan enbart för att få bina att gå undan för att undvika bikross. Alla 6 kuporna är lika snälla – fantastiska bin att jobba med.

Skattlådan – lugna och snälla bin
Första ramen utan honung – den plockar vi undan.

Nåväl, så här gör vi när vi förbereder bina för vinterfodringen. Vi startar med skattlådan och tömmer den på alla tomma och fula ramar, alla ramar med honung låter vi vara kvar. Vi sätter tillbaks täckbrädorna och ställer den på ett extra lock. Sen öppnar vi övre yngellådan som sen kommer bli foderlådan och går igenom den. Vi tar bort alla fula ramar samt alla outbyggda ramar och ersätter dem med honungsramar från skattlådan och fyller på med utbyggda ramar vid behov. Bina ska inte slösa energi på att bygga ut ramar nu då det bara kostar dyrbar honung. Vi fyller upp den lådan helt och sätter på täckbrädor och nu är den lådan klar. Vi bryr oss inte om att kolla efter drottning i detta läget utan det gjorde vi vid förra titten och då konstaterade vi att det fanns täckt yngel. Skulle vi förlora en drottning nu finns det inte så mycket att göra utan då är det så.

Skattlådan och övre yngellådan genomgångna och klara

Nu återstår det bara att titta igenom undre yngellådan som kommer bli lådan där klotet kommer börja vara. Vi plockar ut alla fula ramar och outbyggda ramar samt fyller på med honungsramar, pollenramar och utbyggda ramar. I år blev det tyvärr bara ca 7 kg honung i varje kupa – vi hade, förgäves, hoppats på ett bra Ljungdrag. Nästa år ska vi se till att spara fler ramar så att vi kan invintra på bara honung.
Avslutningsvis sätter vi tillbaks övre lådan, på med foderlådan och fyller på med sockervatten motsvarande 12 kg torrsocker. Vi kunde för övrigt faktiskt skatta 15 ramar med Ljung och vi gjorde givetvis byteshandel och gav bina motsvarande mängd av försommarhonung som vi sparat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: