Drottningen Ewa och Drönaren Mikael

Ewa och Mikael

Vi flyttade till Kungsbacka 2011 och märkte snabbt att det saknades surr i trädgården. Det skulle vi åtgärda genom att snabbt och lätt skaffa lite bin och därför gick vi en kurs och 2013 startade vi vår biodling med ett samhälle. Nu några år senare har det gått lite överstyr för nu har vi 14 kupor på två bigårdar och i vår trädgård står det kupor lite varstans. Ibland känns det som vi bor i bidräkten men det är fascinerande varelser som ger mer livskvalitet, och vi har aldrig tråkigt.

När vi hållit på några år började vi ifrågasätta om vårt sätt att hantera bina verkligen var ett för bina optimalt sätt – att tex ta all honung innan vintern kändes fel. När vi började ifrågasätta varifrån metoderna kom fick vi sällan några svar som var förankrade i forskning utan oftast blev svaret att det var beprövad erfarenhet, vad nu det är.

När vi började leta svar i forskning och från andra biodlare som förankrade sina ideer började en biskötarplan som baseras mer på vad som är bra för bina ta form. Vår tanke är att dela med oss av våra ideer som baseras på forskning och nya rön vad gäller Varroabekämpning, invintring, svärmningsdämpande åtgärder och annat som hör biskötseln till. Vi kommer länka till spännande forskning om de senaste rönen och förklara vad det konkret innebär. Vi kommer också ge tips om allt möjligt gott man kan göra med honung och allt fantastiskt som bina producerar. Det kommer också finnas möjlighet att ställa birelaterade frågor.