För seriösa biodlare

Många vill ha tips om bra studier och rapporter och här samlar vi de flesta och de bästa som vi har hittat. Det spännande är att de äldre studierna från första halvan av 1900 talet, innan det gick mode i att man skulle ta av bina all mat och ersätta den med socker, redan täckte det mesta man behöver veta. Med undantag för Varroa, där man alltid ska hålla nivån under 200 st, så finns allt man behöver veta i dessa äldre studier. God läsning, och tipsa gärna ifall ni sprineger på en intressant studie.

Går igenom det mesta man behöver veta om bihantering där vintrarna är långa. Finns bla en fräck bild på en kupa som är begravd i snö och som har klarat sig utmärkt utan isolering.

Mobus kom upp med förklaring till varför bina lägger ägg mitt i vintern – för att undvika dysenteri som uppkommer pga för hög vatten halt. Genom att sätta ägg kan bina bli av med överskottsvatten.


https://scientificbeekeeping.com/scibeeimages/Mobus-1998-winter-cluster-part-2.pdf

I denna artikel går Mobus igenom hur klustret fungerar

https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.233929/2015.233929.The-Hive_djvu.txt

Langstroths omgjorda bihandbok, edition från 1949. Alldeles utmärkt läsning.

Alfonsus studie från 1935 som förklarar varför utsot uppstår.

DeGrooths studie från 1953 dom går igenom hur viktigt protein är för bina. Han visar att bin som bara får kolhydrater lever ca 30 dagar. Med rätt aminosyror (som finns i pollen) förlängs binas livslängd. Även äldre bin får längre livslängd men de behöver mycket mindre mängd eftersom de bara behöver “underhålla” sin fetkropp. Mängden aminosyror som behövs för det råkar sammanstämma med vad som finns i honung.
Samma sak, den har jag som PDF så säg till så skickar jag den.

Visar att drönarutskärning är effektivt för att hålla Varroan på låg nivå

http://beekeeperstraining.com/file2/source/pepers/61.pdf
Visar att nedfalls kontroll är den bästa metoden eftersom den är enkel och effektiv. Vid lågt antal kvalster är den överlägsen skakprov, skakprov kan lätt missa när nivåerna är låga.

Visar biverkningar av olika Varroabehandlingar