Juni

Drottningen på väg att ta en svärm
svärm i laduvägg, notera allt gammalt vax från tidigare bon

Så kom Juni med kalasvärme och massor av dragblommor, Lönn och Rönn blommade för fullt och så kom Rapsen andra veckan i Juni. Vi går igenom samhällena varje vecka då vi tar bort fulla ramar, flyttar upp fula eller halvfulla honungsramar, kollar efter svärmtecken samt vittjar varoafällorna. Varroanivåerna nere på noll eller nära noll så det ser verkligen bra ut på den fronten.

Vi gick med i svärmfångartjänsten i år och direkt började telefonen ringa och vi fick fara ut 10-12 gånger vilket resulterade i 5 infångade svärmar. Några satt för illa till och ett par var falskt alarm – bara eftertruppen som satt kvar – så där gick vi bom. För egen del klarade vi oss utan svärmar tack vare de svärmförebyggande åtgärderna vi gjorde – gott om plats tack vare invintring på två lådor, ta bort överflödig mat (de skall alltid ha 2-3 ramar mat så de vågar göra ordentligt med yngel. Mer mat än så triggar svärmning), ge dem nya ramar så de får bygga nytt vax.
Tack vare att vi tog ut honung kontinuerligt blev vi inte överraskade när rapsen kom och vi visste precis vilka ramar som skulle plockas. Rapsen tar man så fort ramen inte stänker, man väntar inte tills den är täckt för då kristalliserar den till cement och går inte att slunga. Vi slungade den direkt samt ympade och fick 30 kg härlig krämig vit rapshonung.

Enda plumpen i Juni var att två samhällen började visa aggressiva tendenser till den milda grad att vi inte kunde gå ut i trädgården. Som tur var har vi ett ställe i skogen där sådana bin kan isoleras tills byte av drottning kan ske, planen var att köra ut dem och låta dem vara tills de blivit lite färre. Var så aggressiva att vi inte ville gå ner i första lådan för att plocka honungsramar så vi körde ut dem på tre lådor med mycket honung i ramarna. Då inföll katastrofen och vi fick ramfall och ca 10 kg honung rann ut och dränkte allt i sin väg:(

Vi fick ändra plan och försöka rädda vad som räddas kan – som tur var hade vi ett extrasamhälle som vi gjort i vår experimentlåda där vi drar upp tre små samhällen.

trippel låda för extradrottningar

Vi slog ihop den kraschade kupan med vårt lilla samhälle med tidningspapper och ett par dagar senare var det ett harmoniskt samhälle igen. Otroligt vilka strapatser de klarar.

I slutet av Juni börjar de lägga honung i varroafällan så då är det dags att ta bort den och den har gjort sitt jobb eftersom vi ligger stadigt på i princip noll nedfall i samtliga kupor.

Draget har börjat sina så då låter vi dem ha ca 5 ramar mat ifall det skulle bli någon regnperiod. Vi vill att de ska ha mat så de fortsätter med yngelsättningen fram tills eventuellt Ljungdrag.