Juli

Solvaxsmältaren går för fullt

Draget har sinat totalt och nu går det jämnt upp vilket betyder att de har 4-5 ramar i kupan, någon drar in lite grann och någon tappar lite. Vår skogsbigård går lite bättre eftersom där finns mjölkört som ger ett litet överskott men det är ljungen som vi hoppas på. I slutet av Juli kom regnet så nu finns det hopp iaf för Öxabäcksgården där ljungen växer mer på mossar och förhoppningsvis har den inte torkat där.
Tyvärr har ett samhälle börjat göra viseceller och vid kontroll hittade vi ingen drottning och inget nytt yngel så hon har av okänd anledning försvunnit. Är samma samhälle som gjorde stilla byte i maj så kanske hon blev dåligt parad. Blir svårt att hinna med att få henne parad och sätta till bra med vinteryngel men vi tänker låta dem försöka – det får bli ett experiment för att se om det går. Då behövs lite bra väder i början på augusti.
Så här års räcker det för övrigt att kolla matmängden och att Varroan inte skenar så oftast blir det bara varannan vecka som vi öppnar kuporna. Vi har dessutom smält ut alla gamla ramar samt avtäckningsvax – totalt 5 kg härligt gult vax. Bäst av allt är att man slipper förvara gamla ramar som vaxmotten älskar att invadera.