
Första titten i vår skogsgård i vackra Öxabäck på två veckor. De ger fortfarande litet överskott från mjölkört och tistel så vi plockade 4 ramar – våra samhällen får ha 5 ramar mat så här års så de vågar sätta yngel fullt ut. De ramar vi tar nu läggs i backar så vi har honung för att säkerställa en bra invintring.
Vårt kraschade samhälle har städat bort alla spår av förödelsen och är nu ett harmoniskt samhälle, det är märkligt vad mycket de tål.
Ljungen börjar så smått blomma – regnet (78 mm på en vecka) gjorde susen så nu vågar vi hoppas på ett sista drag.
6 aug. Vid koll hade tre samhällen fått lite reinvasion av Varroa, 30 st nedfall st på 10 dagar vilket innebär att vi får göra en mjölksyrabehandling. Vi vill ha max 10 på en vecka vid invintring. Fattades lite mat i någon kupa och dessa fick en ram med honung. På det hela taget ser det bra ut inför invintringen – blir direkt efter ljungen har blommat.
9 aug. En hel del Varroa har fallit ned efter mjölksyran, ca 30 om dan. Vi vill halvera nivån så 150 Varroa behöver vi få bort per kupa
11 aug. Tittade till vår skogsbigård där alla kuporna hade gott om mat, Varroan mindre än 10 nedfall/vecka. Ännu ingen Ljung i sikte.
16 aug. Två av tre samhällen som fick mjölksyra har nu låga nedfall (mindre än 10 på en vecka) men ett samhälle har fortfarande högt nedfall. Vi kollar på torsdag och om det då fortfarande är högt nedfall blir det en mjölksyrabehandling till på det samhället. Fortfarande ingen ljung i sikte så det börjar se mörkt ut på den fronten. Har vi ingen ljung till helgen kommer vi påbörja invintringen.
18 aug. Vi började göra förberedelse för invintring vilket innebär koll av Varroa, räkna honungsramar (får bli 5 fulla plus det som finns på yngelramarna) och flytta ner till övre yngellådan som nu kommer bli deras matförråd samt byta bort eventuella fula ramar mot nya utbyggda sådana. Vi rekommenderar inte att ge outbyggda ramar så här års då det kostar värdefull honung att bygga ut dem, bättre att låta dem bygga på försommaren då det finns obegränsat med mat.
Vi hann med 4 samhällen som nu bara ska ha lite socker så vi kommer upp till ca 18 kg foder, dvs 12 kg socker. Eftersom det inte verkar bli någon Ljung i år kan vi inte ge mer än 5 ramar per samhälle – vi hade siktat på ca 8 ramar med honung.
24 aug. Så börjar det lacka mot höst och i vår hemmabigård är draget slut, det blev ingen ljung i år tyvärr. Så då har vi dragit ner våra samhällen till två lådor vilket är det bästa för bina såväl som oss, se Bertils budord alla skäl till varför 2 lådor är bättre än en.
Vi gör följande saker innan vi fyller på sockret
1. Bina ska ha honung (blev 5-7 ramar per kupa, tyvärr blev det inte mer eftersom ljungen uteblev).
2. Vi byter så att alla ramar är utbyggda så bina inte slösar mat på att bygga ut dem
3. Tar bort alla fula ramar (för bra hygien)
4. kollat Varroa (max 1-2 nedfall per dag)
5. Satt på flusterförminskarna (stoppar mössen samt förhindrar röveri)
6. Tagit bort Varroabrickan för bra ventilation (annars blir det lätt mögel på en del ramar)
Så fyller vi på med sockerlösning (60%) motsvarande 12 kg torrsocker. Då vet vi att bina har rejält med foder oavsett hur sträng vintern blir eller om våren uteblir som i år. Tack vare två lådor så har bina gott om plats för fodret och de kan placera det som de vill, dvs i den övre lådan. Klotet kommer sen att börja i den undre lådan och så arbetar de sig uppåt vartefter fodret går åt.
Vi använder foderlåda som tar hela mängden på en gång så infodringen går på 10 minuter per kupa inklusive blandningstiden.


Tips 1: Viktigt att man använder plastbiten som det är tänkt – den stänger in bina så de inte kommer in i lådan och vätskan rinner in till dem. Lugnt och stilla för både oss och bina.
Tips 2: Man kan lacka insidan så slipper man svartmöglet som gärna kommer. Vi har inte gjort det så då får vi skrubba rent dem efteråt.
Tips 3: 12 kg socker i vatten väger 20 kg så då kan det vara klokt att dela upp det på två hinkar så man slipper tunga lyft.
Sen är det bara att låta dem dra ner fodret och om bina är friska så går det på 3-4 dagar och så låter vi dem vara ifred till mars.
28 aug. Så är årets säsong till ända i och med att vi slungat Ljunghonungen och vintrat in samtliga samhällen. Som de flesta vet är Ljunghonungen tixotropisk, dvs seg så det är svårt att få ur den ur ramarna utan rätt hjälpmedel. Årets investering blev därför en perforator och med den går det lika lätt som vanlig honung.


Nu återstår bara att diska ur alla kärl och ställa in alla lådor och ramar. Vi ställer ramarna i lådor som vi staplar och längst upp har vi en halvtom låda där vi ställer en liten skål med ättikssyra 60%. Den tar kål på alla mott och även Nosema. Ovanpå allt avslutar vi med ett kuplock så det blir insektstätt. Så är det bara att vänta på våren…..