Maj

Vår senaste bigård för avläggare

Alla kuporna utvecklas bra så i år finns det god chans att få till ett bra vårdrag. Varroafällorna (föredrar att kalla dem varroafällor istället för drönarramar) på plats andra veckan i maj, vi har bra nivå på Varroan i alla kupor (mindre än 2 nedfall per dag) så ingen syrabehandling behövs. Vi gjorde inga syrabehandlingar under 2020 alls. Två av kuporna gör viseceller och vid kontroll så inser vi att de gjort stilla byte, antagligen var drottningarna för gamla då de var från 2019. Ja ja då får vi hoppas det blir lite värme i slutet av Maj så de kan paras.

Givetvis blev hela maj kallt så den första drottningen missade parningen så vi ger en ram med spätt yngel till den. Andra kupan var en vecka senare och hade bättre lycka då värmen kom i början av juni. Trots dåligt väder lyckades bina ändå dra in lite ny honung så det räckte till en minislungning på 10-12 kg i slutet på maj. Eftersom bina hade 2 lådor från invintringen och mycket mat så behövde vi inte stressa när kylan dröjde sig kvar, trots att vi tog några ramar hade de alltid minst 3 ramar, eller mer, med mat.

Utskärning från Varroafällorna varje vecka resulterade i att varroanivåerna snabbt gick ner till nåt enstaka nedfall i veckan.