22 April – dags att sätta in drönarramarna

I och med att drönarramarna åkte in så börjar biodlingssäsongen på riktigt. Vi har rätt låga nedfall i alla kuporna men är lite fundersamma på ifall myrorna bär bort Kvalster. Därför ska vi prova med veg olja på brickorna så att inga kvalster försvinner så får vi se om det blir någon skillnad. Eftersom nedfallet är vår viktigaste verktyg för att hålla koll på Varroanivån vore det illa ifall myrorna förstör mätresultatet.

En annan sak som slog oss i år är att vi har en teori hur Ljungmyten har uppstått.
Ljung påstås orsaka utsot och därför ska ljungen bort ur kuporna. Vi har i år för egen del haft problem med kupor som haft utsot och fått mögliga ramar och vår teori är att huvudorsaken var den sena honungen som de drog in ända till mitten av november. Den honungen hann de inte fläkta ner för i mitten av november blev det riktigt kallt och bina tvingades i kluster. Troligen hamnade klustret i den nedre lådan där nyhonungen fanns och den innehöll då för mycket vatten vilket gjorde att tarmen snabbt fylldes på bina och de behövde transpirera bort vattnet (via andningen). Har man då gott om pollen i den lådan kan den suga upp den fuktiga luften och så börjar det mögla och luftfuktigheten stiger i kupan. Med för hög luftfuktighet kan bina heller inte sätta yngel eftersom de inte kan hålla värmen i den kalla fuktiga luften och till slut dör en del samhällen. Vi har kollat en del ramar med honung som ser nydragen ut och visst är det ljung.
När de förr i tiden fick utsot drog de således slutsatsen att det var ljungen som ställde till problemet och de förstod helt enkelt inte att det var honung med för hög vattenhalt som ställde till det på samma sätt som sockerlösning kan ställa till det om man ger den för sent på året. Ljung med rätt vattenhalt ger däremot inga problem.
Nå, hur ska man undvika dessa problem? Först och främst att bina drar in honung i November får nog anses som rätt ovanligt -de två tidigare ljungåren (2015, 2020 såg vi inte dessa problem. För övrigt kommer vi se till att ha bra bottenventilation samt se till att det mesta pollenet finns i den översta lådan. Då undviker man att pollenet suger upp den fuktiga luften som bina fläktar neråt och minskar risken för att mögel ska börja växa. Vi kommer nog sätta 2-3 ramar blandat pollen och honung i den övre lådan och sen fylla på med honungsramar.

Drönarram in bredvid sista yngelramen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: