Invintringsdax

24 aug. Så börjar det lacka mot höst och i vår hemmabigård är draget slut, det blev ingen ljung i år tyvärr. Så då har vi dragit ner våra samhällen till två lådor vilket är det bästa för bina såväl som oss, se Bertils budord alla skäl till varför 2 lådor är bättre än en.
Vi gör följande saker innan vi fyller på sockret
1. Bina ska ha honung (blev 5-7 ramar per kupa, tyvärr blev det inte mer eftersom ljungen uteblev).
2. Vi byter så att alla ramar är utbyggda så bina inte slösar mat på att bygga ut dem
3. Tar bort alla fula ramar (för bra hygien)
4. kollat Varroa (max 1-2 nedfall per dag)
5. Satt på flusterförminskarna (stoppar mössen samt förhindrar röveri)
6. Tagit bort Varroabrickan för bra ventilation (annars blir det lätt mögel på en del ramar)

Så fyller vi på med sockerlösning (60%) motsvarande 12 kg torrsocker. Då vet vi att bina har rejält med foder oavsett hur sträng vintern blir eller om våren uteblir som i år. Tack vare två lådor så har bina gott om plats för fodret och de kan placera det som de vill, dvs i den övre lådan. Klotet kommer sen att börja i den undre lådan och så arbetar de sig uppåt vartefter fodret går åt.
Vi använder foderlåda som tar hela mängden på en gång så infodringen går på 10 minuter per kupa inklusive blandningstiden.

12 kg foder i en enda påfyllning
Bina har redan börjat sörpla sockervatten

Tips 1: Viktigt att man använder plastbiten som det är tänkt – den stänger in bina så de inte kommer in i lådan och vätskan rinner in till dem. Lugnt och stilla för både oss och bina.
Tips 2: Man kan lacka insidan så slipper man svartmöglet som gärna kommer. Vi har inte gjort det så då får vi skrubba rent dem efteråt.
Tips 3: 12 kg socker i vatten väger 20 kg så då kan det vara klokt att dela upp det på två hinkar så man slipper tunga lyft.
Sen är det bara att låta dem dra ner fodret och om bina är friska så går det på 3-4 dagar och så låter vi dem vara ifred till mars.

One thought on “Invintringsdax

  1. Hej! Instruktivt och spännande. Jag känner att det nu är dags för mig att påbörja invintringen. Vädret har ju verkligen slagit om de sista dagarna. Ska göra en mjölksyrebehandling först, det finns lite varroa i alla kupor. Ha det gött! Hälsningar Agneta

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: