25 april och säsongen startar

English summary: First time to open the hives and insert the drone combs in order to trap mites. We place them adjacent to the worker brood since it is slightly colder there which the mites prefer. We noticed that a couple of hives were low on food so we had to give them a couple of spare combs with honey. Very important to monitor the food level during april and may and avoid late starvation and, a very unneeded, colony loss.

Som det har kliat i fingrarna att få hälsa på bina men eftersom det varit för kallt har vi vackert fått nöja oss med att stå utanför och titta när de flyger med pollen. Idag var det varmt nog för att öppna upp och då satte vi in drönarramarna som är en tredelad ram. Den tredelade ramen erbjuder mogna drönarceller varje vecka och är därmed effektivare än en hel ram. Den sätter vi in bredvid sista yngelramen eftersom det är lite svalare där och kvalstren föredrar lägre temperaturer än vad ynglet håller. Det gör drönarramarna extra frestande för kvalstren. En sak som förvånade var hur mycket mat som faktiskt gått åt under april – när vi vägde kuporna hade alla 5 kg eller mer kvar men nu var det nästan slut i ett par kupor. Dessa fick ett par matramar från vårt förråd och förhoppningsvis blir det bra drag nästa vecka då värmen kommer. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att se till att kolla matläget i april – det är ju oerhört tråkigt, och fullständigt onödigt, att förlora ett samhälle så här års.

Om en vecka ser det troligen ut på det här viset. Då skär vi bort två av delarna och vecka 2 skär vi bort en del. Efter tre veckor kan vi börja skära ut en del i veckan som då är full med täckta drönare.

Leave a comment