Honung är det bästa för bina, del 2

De flesta är överens om att honung är överlägset socker, det vill säga för människor. Desto mer obegripligt blir det att samma personer med fast övertygelse hävdar att socker är lika bra som honung för bin, vissa hävdar till och med att honung skulle vara farligt/giftigt för bin. Vi har alla hört och läst hur farlig ljunghonung är som vinterföda, eller hur?
Majoriteten av biodlarna samlar därför in all honung på hösten och byter ut den mot sockervatten. Argumenten för att göra det är lite olika – vissa hävdar att bina bara sitter stilla och därför inte behöver något annat än kolhydrater och då funkar socker lika bra. Vissa hävdar, som redan nämnt, att honung är giftigt för bin, till exempel sägs hösthonung orsaka dysenteri på grund av det höga innehållet av mineraler. Sedan erkänner vissa motvilligt att det låga priset på socker är huvudorsaken.
Konkret forskning om matens betydelse för binas utveckling och livslängd är sällsynt, särskilt fältstudier. De flesta studier är gjorda i burar vilket har begränsat värde då bin generellt inte överlever länge utan sin koloni. Milenovic et al (1) utfodrade bin med olika lösningar där honung klarade sig något bättre än de som fick sockervatten. De fann också att socker inverterat med syra var farligt för bina då restsyran påverkade magsäcken negativt och även att vissa proteinsubstitut var direkt giftiga för bina. DeGroot visade redan 1953 (2) i sin studie att bin kan överleva på rena kolhydrater i cirka 30 dagar och att protein är nödvändigt för ett längre liv. DeGroot visade också att bins behov av essentiella aminosyror liknar däggdjurens, medan studier om effekten av mineraler och vitaminer saknas. Studier (3,4) på däggdjur har visat att de behöver vitamin B för att reglera intaget av proteiner och kolhydrater samt näringsupptag och metabolism. Det finns som sagt få studier om bins behov av vitaminer, men studier som gjorts visar bland annat att Vitamin B, precis som för däggdjur, förbättrar näringsupptaget och gör att bina använder sin föda på ett optimalt sätt. Haydak och Dietz (5), 1965 visade att vitamin B behövs för larvernas tillväxt och brist på tiamin eller riboflavin stoppade utvecklingen av hypopharyngeala körtlar (HPG) (6) efter att de unga bina kröp ut ur cellerna. I en ny studie från 2021 med unga bin (som precis har krupit ut ur cellerna) där olika dieter testades med avseende på Vitamin B och aminosyror, fann man att dödligheten ökade när B-vitamin saknades (7). Dessutom fann man att bina föredrog dieter med mineral- och vitamininnehåll liknande det som finns i naturligt pollen, se tabell nedan.

Praktisk tillämpning: Under biets utveckling från ägg till larv och till det färdiga biet behövs förutom kolhydrater proteiner, mineraler och vitaminer. Den stora frågan är då om det räcker med bara kolhydrater när bina befinner sig i vinterkluster?

Ovanstående fråga kan sedan delas upp i två olika delar:
a. Sätter bina yngel under vintern – vilket skulle kräva ett stort behov av såväl proteiner, kolhydrater som mineraler och vitaminer?
b. Behöver äldre bin något mer än kolhydrater för underhåll under vintern?

Låt oss börja med den första punkten – sätter bina yngel under vintern? Jag trodde länge att vinteryngel var något att undvika eftersom det ökar matkonsumtionen och därmed ökar risken för dysenteri. Det var det vi fick lära oss på nybörjarkursen och för att slippa detta ska bina sitta trångt, d v s helst övervintra i bara en låda. Denna missuppfattning/myt tillbakavisades grundligt av artikelserien om dysenteri som Randy Oliver skrev. I en studie från 1935 visade Alfonsus (11) att den verkliga orsaken till dysenteri är överskott av vatten i ändtarmen. Därför måste bin sätta yngel som en sista utväg för att bli av med överflödigt vatten (8). Yngel kostar bina mycket energi, dels för att de befintliga bina åldras av yngelhanteringen och dels för att det krävs extra mat för att föda upp ynglen men också för den högre temperatur som yngelvården kräver. Ändå gör de detta och anledningen är att om de inte gör det så kan de inte bli av med överflödigt vatten som till slut ger dysenteri i kolonin. Denna insikt gör att behovet av pollen av hög kvalitet behövs under hela året och måste finnas i matlådan eftersom bina inte kan lämna klustret för att samla pollen längre ner i kupan. Det betyder dock inte automatiskt att äldre bin behöver något annat än kolhydrater.

Praktisk tillämpning: Bin sätter yngel, vid behov, även under vintern, som en sista utväg för att bli av med överflödigt vatten. Därför måste pollen finnas i matlådan.

Sedan återstår frågan om äldre bin kan överleva enbart på kolhydrater. DeGroot fann i sin studie att livslängden för både unga bin och äldre bin ökade markant när bina fick proteiner motsvarande det som finns i pollen, men att mängden som behövdes av de äldre bina var betydligt lägre än vad de unga bina behövde. Dessutom avstod äldre bin från att äta rent proteintillskott utan åt hellre sockerlösning innehållande protein. Mängden protein som behövdes för att hålla proteinnivåerna konstanta låg på nivåer motsvarande vad som finns i honung, se tabell nedan.

Tabellen nedan jämför livslängden för äldre bin som matats med rent socker och socker med tillsats av pollenbröd eller pollenersättning. Äldre bin kan självklart äta rent pollen men får också en längre livslängd av mängden pollen som finns i honung. Mjölkprotein gav längre livslängd men bara i rätt koncentration (1% eller lägre) i högre nivåer förkortades livslängden.

Praktisk tillämpning: Bin som föds upp på enbart socker blir svaga och får en kort livslängd eftersom mängden protein som finns i binas fettkropp inte räcker till för att föda upp yngel. Om bin tvingas sätta yngel utan tillräckliga mängder protein, kan bina äta upp äggen och de unga larverna (9).
Äldre bin som övervintrar på enbart socker går ner i vikt och åldras snabbare. Även äldre bin behöver alltså proteiner, vitaminer och mineraler för att maximera sin livslängd i vinterklustret. Deras behov är mindre än de unga bina, eftersom de bara behöver underhålla kroppen och de mängder som behövs finns i honungen (tillräckligt med protein för att hålla vikten konstant). För tillväxt behövs högre halter som finns i pollenbröd och drottninggelé.


Randy Oliver (12) genomförde en studie för att undersöka hur bina överlevde på olika pollenersättning jämfört med naturlig pollendiet. Rent socker representeras också som en svart linje i diagrammet nedan

Diskussion: Det behövs mycket forskning för att i detalj förstå hur bins ämnesomsättning fungerar, men att hävda att bin överlever lika bra på rent strösocker är uppenbarligen inte sant. Om socker ska användas behöver du tillsätta både proteiner i rätt mängd och korrekt fördelning av de essentiella aminosyrorna, men även vitaminer och troligen mineraler. I slutändan får du en produkt som påminner om honung, men onaturlig och av låg kvalitet, och man kan ifrågasätta poängen med det. Det är viktigt att man tillsätter proteinet till sockret och inte ger det till bina som en proteinkaka eftersom bina tenderar att inte äta det på det sättet. Använder man trots allt proteinkakor måste man tillsätta dem regelbundet eftersom bina inte har någon instinkt att göra bibröd av en kaka.

Referenser
1 . http://www.resistantbees.com/fotos/estudio/feeding.pdf.
2. De Groot, Protein and amino acid requirements of the honeybee.
3. Gonzalez-Soto, M., and Mutch, D. M. (2021). Diet regulation of long-chain
PUFA synthesis: role of macronutrients, micronutrients, and polyphenols
on 1-5/1-6 desaturases and elongases 2/5. Adv. Nutr. 12, 980–994.
doi: 10.1093/advances/nmaa142
4. Dabrowski, Z. (1974). Studies on the relationships of Tetranychus urticae Koch
and host plants. V. Gustatory effect of water-soluble vitamins. J. Polskie
Pismo Entomol.
5. Haydak, M. H., and Dietz, A. (1965). Influence of the Diet on the Development and
Brood Rearing of Honey Bees. Proc. XV. Beekeeping Cong. Bucharest.
6. Herbert Jr, E. W., Shimanuki, H., and Caron, D. (1977). Optimum protein levels
required by honey bees (Hymenoptera, Apidae) to initiate and maintain brood
rearing. Apidologie 8, 141–146
7. Walaa Ahmed Elsayeh 1,2*, Chelsea Cook 3 and Geraldine A. Wright. (2021) B-Vitamins Influence the Consumption of Macronutrients in Honey Bees
8. Omholt, SW (1987) Why honeybees rear brood in winter. A theoretical study of the water conditions in the winter cluster of the honeybee, Apis mellifera J. Theor. Biol. 128: 329-337.
9. Robert Brodschneider and Karl Crailsheim (2010). Nutrition and health in honey bees
10. Healthfulness of honeybee colonies (Apis mellifera L.) wintering on the stores with addition of honeydew honey
11. Alfonsus, E. C. (1935). The cause of dysentery in honeybees. Journal of Economic Entomology, 28(3): 568-576.
12. https://scientificbeekeeping.com/an-experiment-to-improve-pollen-sub-1/

2 thoughts on “Honung är det bästa för bina, del 2

    1. tack tack. I del 3 kommer vi gå in på varför honung är nödvändigt för binas immunförsvar samt att många sjukdomar (ABF, Nosema) troligen är ett problem eftersom vi snor binas honung. Dessa sjukdomar är gamla sjukdomar och bina kan normalt hantera dem men när vi snor honungen och ger sockervatten istället tar vi av bina deras immunförsvar och så blir en harmlös sjukdom en epidemi. Fundera på varför Nosema och ABF oftast dyker upp på vintern (Nosema) och tidigt på våren (ABF) och försvinner längre fram på säsongen.

      Like

Leave a comment