29 Juli- blir det någon Ljung tro?

Plötsligt har Juli sprungit iväg och sensommaren har kommit och då undrar vi biodlare som vanligt om det blir någon Ljung i år. I inlandet blir det inte ljung varje år och när man frågar de äldre biodlarna varför det är så blir svaren som vanligt svävande men att det nog ska vara lite regn i Juli och värme i augusti i alla fall. Då undrar man ju om ljung behöver höga temperaturer för att ge nektar vilket ju är lite ologiskt att en blomma som blommar sent på året kräver hög värme för att ge nektar och därmed kunna locka pollinatörer. Men faktum är att under vår tid som biskötare har det blivit ljung tre gånger; 2015, 2020 och 2022. Vi spenderar rätt mycket tid i natur och brukar kolla in vad som blommar och 2021 kollade vi specifikt hur ljungen såg ut och kunde konstatera att blommor fanns det och både humlor och flugor besökte dem men inte ett enda bi kunde vi se. Uppenbarligen fanns det lite nektar men inte tillräckligt för att locka bina vilket indikerade att bina bara intresserar sig för blommorna om mängden och sockerhalten är tillräckligt hög.
Vi bestämde oss för att kolla väderdata (regndagar samt soltimmar och högsommardagar (dagstemperatur över 25 grader C) för att se om vi kunde hitta ett samband och kanske bekräfta hypotesen.
Och tro det eller ej men vi hittade faktiskt ett samband där Juli behöver ge ca 100 mm regn och Augusti behöver minst 10 högsommardagar, se diagram.

Villkor för att Ljungen ska ge tillräckligt med nektar så bina lockas att dra

2021 regnade det men var för kallt i augusti så för låg sockerhalt för att bina skulle bry sig.
2016 och 2019 regnade det i juli och var hyggligt varmt i augusti men inte tillräckligt för att ge nektar för att locka bina. I år har det regnat och ljungen blommar för fullt men än så länge lyser solen med sin frånvaro så det är oklart om det blir någon ljung i år.

Men då kanske vän av ordning undrar hur det kommer sig att öarna och kusten får ljung varje år, olika mängd men ljung blir det oftast. Jo, men vid kusten och på öarna kommer det alltid in fukt via havsbrisen så även under en torr sommar kommer markerna att få lite fukt. Dessutom kommer det varma havsvattnet göra att kusten vanligtvis är lite varmare på hösten även om solen inte behagar visa sig. Sen är det nog så att på öarna finns det inget annat som blommar och då får bina vackert dra på ljungen ändå och ta det som finns – som vi nämnde tidigare så ger ljungen nektar även vid ogynnsamt väder men inte så mycket.

2 thoughts on “29 Juli- blir det någon Ljung tro?

  1. Hej Mikael, har du ngn synpunkt på vilket som är fördelaktigast när det gäller hur man placerar ramarna med honung inför invintringen? Tänker på att jag kanske måste ge dem en mindre mängd Bifor. Ska honungsramarna sitta tillsammans eller utspridda, så att bina kan fylla med Bifor emellan?
    Mvh
    Evi ( i Sjövik)

    Like

    1. Hej Evi

      bra fråga och vi har samma problem då flera drag uteblev pga torkan. Vi kommer sprida ut honungen så att de får i sig lite bra mat iaf. Sen spar vi en ram per kupa till våren som vi boostar dem med i mars när vi tittar till dem första gången. Då vet vi att de har bra mat vid denna viktiga tidpunkt så de nya bine blir friska och starka. Lycka till
      mvh
      Mikael

      Like

Leave a comment